Blogg listad på Bloggtoppen.se

Grönvitasumo tippar Allsvenskan - Asplöven

Då var det dags att ge sig på seriens andra nykomling, Asplöven. Borås olycka blev snabbt Asplövens lycka. Per Kenttä fick därmed en tuff uppgift, att bygga ett lag för Allsvenskan på bara några månader. Även om truppen idag inte är spikad så tycker jag att han gjort ett mycket bra försök. Det finns ett par  nya extremt viktiga pusselbitar i truppen som kan vara skillnaden i vår.
 
 
Nyförvärv: Joni Puurula Sport, Per Hållberg Växjö, Alexander Deilert SC Riessersee, Olov Lundqvist Borås, Toni Kiren Kookoo, Daniel Despotovic Åkers IF, Peter Wennerström Färjestad, Patrik Näslund Frölunda J20, Oscar Johansson Borås, Anton Gustafsson Langnau, Patrik Bergström Sparta Sarpsborg, Lucas Sandström Leksand, Vyacheslav Trukhno Medvescak Zagreb.
 
Förluster: Gusten Törnqvist, Robin Holmbom, Anton Barsk, Stanislav Kall, Atte Valli, A.J Gale, Henrik Thegel, Robin Wall, Erik Hjalmarsson, Fredrik Abrahamsson, Jarkko Oikarinen.
 
----
 
Lagets målvakter: Petter Nilsson fanns bakom Gusten Törnqvist förra säsongen. Nu lär han få stå bakom nye Joni Puurula som närmast är hämtad ifrån den finska andradivisionen. Finnländaren är inte helt okänd för de som har koll på svensk hockey. 06-07 värvades han till Leksand men gjorde då ingen succé utan fick nöja sig med stå bakom Peter Hirsch. Nu är han tillbaka i Sverige och efter att ha pratat med Asplövens sportchef, Per Kenttä, så inser jag att förhoppningarna där är skyhöga.
 
Backarna: Backsidan är ännu inte spikad. Det ska in någon rutinerad till. Man hoppas på Janne Niinimaa. Landar man en back i den kalibern så ser det betyligt bättre ut men annars anser jag att Asplövens backbesättning är för tunn. Per Hållberg gör allsvensk debut nu och kommer bli grymt viktig för nykomlingen. Alexander Deilert lyckades inte ta det förväntade steget in i Djurgården och Elitserien, inte heller kom det i Leksand. Han stack istället och pumpade upp självförtroendet i den tyska andraligan där det blev 15 poäng på 29 matcher. Nu är han tillbaka i Sverige och redo att ta ett större ansvar i Asplöven. Ett annat bekant ansikte är Olov Lundqvist som återvänder till Asplöven efter en säsong i Borås. Bakom dessa är det för mig väldigt anonymt. En som ska bli spännande att se är Teemu Metso, han levererade i "ettan" och skräms säkert inte av Allsvenskan. En svajig backsida där Hållberg just nu är i ensam majestät.
 
Forwards: Intressanta forwards finns det gott om. Förre AIK och Röglespelaren Patrik Bergström återvänder efter en säsong utomlands och där har Asplöven gjort ett klipp. Det är en riktigt nyttig forward som både är snabb och aggressiv. Gör dessutom en del poäng. Blir en ledande spelare här. Ska även bli oerhört intressant att äntligen få se omtalade Daniel Despotovic som fått harva i "ettan" sedan han ratades av Södertälje 2009. Han har varit ett omtalat namn inför varje säsong och efter 71 poäng i Åkers senast får han nu chansen i Allsvenskan. Kan säkert bli dundersuccé direkt. Ryktades vara på väg till Djurgården men det blev Asplöven till slut.
En annan spelare som kommer dra många blickar på sig är ryssen Trukhno. Lovorden och förväntningarna haglar och är väl Asplövens stora joker i leken. Med nästan 200 AHL-matcher på meritlistan är 25-åringen på förhand en av allsvenskans mest intressanta värvningar. Det finns flera välkända ansikten i truppen för oss som följt allsvenskan på nära håll. Lucas Sandström, Peter Wennerström och Oscar Johansson är tre som vet vad som krävs på nivån. Av de som hänger med laget upp från förra säsongen känns Emil Bejmo mycket spännande, Färjestadstalangen som inte lyckades slå igenom i Bofors eller Borås fick ta omvägen via Norge och sedan Asplöven för att nå Allsvenskan igen. En annan är Juha Silvander, lagets målskytt som nu ska visa att han vet var målet finns även i Allsvenskan. Många forwads med potential att kliva fram men få som visat att man håller i Allsvenskan.
 
Han blir lagets flipp: Patrik Bergström. Blev faktiskt förvånad när Rögle ratade honom 2011. En spelare som kan användas i alla moment. Ett rivjärn med härlig vinnarskalle. Kommer inte att vara den som skapar rubriker och avgör matcher. Däremot kommer han att visa vägen på både träning och match säsongen igenom. Nyttig och bra värvning av Asplöven.
 
Flopp: Jag har inte sett honom spela, men efter alla lovord så ligger väl Trukhno i zonen. Det är han som ska lyfta Haparandas stolthet. Ny kultur, ny serie och nytt land. Det går inte alltid så lätt. Jag hoppas att jag har fel och att han lever upp till alla lovord och underhåller serien.
 
----
 
Hallå där, Per Kenttä!
 
Du måste haft en ovanligt hektisk sommar. Först sportchef och sedan ska du även fortsätta träna Asplöven.
- Jag har haft semester ifrån mitt ordinarie jobb och tur är väl det. Detta är en chans man får i livet och det är bara att köra.
 
Hur ser du på uppgiften ni står inför?
- Det ska bli riktigt intressant. Jag ser fram emot det riktigt mycket. Vi har många nya i laget och så här långt har det varit väldigt mycket upp och ner i träningsmatcherna men det finns gått om tid kvar.
 
Du har själv fått bygga laget du ska träna. Vad tycker du om lagbygget så här långt?
- Vi har fått ihop ett bra lag med tanke på förutsättningarna. Jag hade gärna behållt några av de spelarna som lämnade oss men utifrån våra förutsättningar så ska vi vara nöjda. Nu fick vi även Hållberg och vi ska ha in ytterliggare någon spelare. På målvaktssidan tycker jag att Joni Puurula imponerat, på backsidan finns det flera spelare som ha potential att ta ett stort kliv. Sedan forwardssidan tycker jag ser stark ut.
 
Då är det Conny Strömberg och Janne Ninimaa jag tänker på när du säger så. Hur blir det där?
- Vi diskuterar fortfarande med båda två. Vi får se nu framöver när det närmar sig seriepremiär. Då kommer truppen vara klar och då får vi se om någon av dessa tillhör oss eller inte. Båda två är fortfarande aktuella.
 
Vad har ni satt upp för mål denna säsong?
- Först och främst ska vi göra allt vi kan för att hålla oss kvar. Vi kommer ha siktet inställt mot playoff. Vi ska bli en obehaglig överraskning. Speciellt på hemmaplan. Vi ska inte visa någon större gästvänlighet utan hoppas på att motståndarna ska tycka det är tråkigt att komma upp och spela här.
 
Vem blir säsongens utropstecken i Asplöven?
- Joni Puurla kommer att bli otroligt viktig för oss. Han håller hög klass och kommer säkert att överraska många som minns honom från säsongen i Leksand. Det är ju några år sedan nu. Jag vill även lyfta fram Emil Bejmo som var en av våra bästa spelare förra säsongen. Han har visat att han är redo att ta nästa steg nu.
 
----
 
Svar på tal med Kenttä!
 
Att gå från "ettan" till Allsvenskan är ett stort steg. Är det för stort för Asplöven?
- Steget är som du säger väldigt stort. Jag tycker ändå att vi visade redan i kvalserien att vi är redo. Vi har spelare som med rutin från hög nivå som kommer att vara viktiga för oss.
 
Om jag ser på ert lag så tycker jag att försvaret ser svagt ut. Hållberg är er stora räddning.
- Det finns några som inte visat upp sig på nivån ännu som jag tror håller bra klass även på denna nivå. Vi har tyvärr haft manfall under träningsmatcherna så här långt. Sedan finns det spelare som spelat på nivån och som är redo att ta nästa kliv. Jag tänker på Kirén, Deilert och Lundqvist till exempel. Hållberg kommer bli viktig för oss med sin rutin och vi jobbar för att få in någon back till.
 
 
Grönvitasumo tippar HockeyAllsvenskan 12/13 (Klicka på valfritt lag för att se genomgång av det laget)
 
1.
7.
10.
14.
 
Jag synar även Elitserien och den genomgången hittar ni här.
 
 
 
 

Kommentarer
Trackback

Tipsa Bloggen


Tipsa bloggen om nyheter. Bra tips som visar sig stämma tas tacksamt emot och belönas.
Mobilnummer: 0733255270
Mail: [email protected]



Kontakt


Skribent Jonas Lindeblad. Vill du komma i kontakt med mig? Stötta bloggens arbete genom att ha reklam på sidan? Tveka inte, jag svarar på alla mail.
Mail: [email protected] eller [email protected].
Mobilnummer: 0733255270.