Blogg listad på Bloggtoppen.se

Grönvitasumo tippar Allsvenskan - Tingsryd

Förmodligen det mest ovissa laget att ranka och syna inför säsongen är Tingsryd. Man har nästan ett helt nytt lag, hela 18 stycken nya om man räknar in de som kör på try-out. Tingsryd har plockat in importer som gjort succé i sämre ligor. Får Tingsryd ihop det och spelarna lever upp till sportchefens förhoppningar så kan det bli bra. Playoff? Glöm det.
 
 
Intressanta nyförvärv: Mike Card Alleghe, Mike Schreiber Bietigheim Steelers, Kasper Jensen Karlskoga, Marcus Johansson Växjö, Jani Forsström Alleghe, Kim Karlsson Luleå, Daniel Åhsberg Örebro, Kevin DeVergilio Pontebba, Tommy Goebel Pontebba.
 
Kännbara förluster: Robin Jacobsson, Christoffer Björklund, Dustin Johner är väl dem jag tycker är de som är mest kännbara.
 
----
 
Lagets målvakter: Den allra viktigaste "värvningen" var när man lyckades förlänga med Michal "Zacke" Zajkowski. Han bestämde sig tidigt för att ta en säsong till i Tingsryd. Det var inte hans fel att resultaten uteblev senast. En toppmålvakt med allsvenska mått. Bakom då? Där har man tagit in Linus Styrman som lämnade Skellefteås J20 2009 och har spelat i division ett med Boden sedan dess. Får räkna med att vakta båsdörren i de flesta matcher.
 
Backarna:  Man har tappat Jacobsson och Björklund. Ersättarna är Kasper Jensen från BIK Karlskoga som vi vet känner till. Marcus Johansson som kom från Växjö redan förra säsongen (31 januari) får väl ses som ett nyförvärv när han nu är med från start. Det är med förra säsongen inräknat hans 10:e säsong i Tingsryd som han nu inleder. Sedan har man plockat in en okänd tyskkanadensare, Mike Schreiber som de två senaste säsongerna spelat i den tyska andradivisionen. En av många chansvärvningar. En som kommer med ett bättre CV och känns som en bra värvning är finske Jani Forsström. Han har 265 matcher i SM-liiga på kontot och har fått sprattla av sig nere i Italien förra säsongen. Kvar finns backar som inte riktigt bevisat att man håller bra allsvensk klass. En av dem är förre Röglespelaren, Robin Olsson
 
Forwards: Att man tappat Dustin Johner till Djurgården är kanske det största avbräcket i hela serien. Han var en klass för sig förra säsongen här. Men jag tycker att Tingsryd värvat både vågat och bra på forwardssidan. Kim Karlsson och Daniel Åhsberg håller båda hög allsvensk klass. In har man även hämtat "jokrar" i form av  poängsprutorna Goebel, DeVergilio och Smotherman.
Goebel och DeVergilio stod tillsammans för hela 130 poäng förra säsongen, men det var i Italien. Till deras försvar där så har de båda producerat bra var man än spelat och kommer säkert göra sina poäng här också. Smotherman är hämtad från den danska ligan, även han öste in poäng. 60 poäng på 39 matcher men precis som de andra två så var det i en sämre liga. Smotherman är annars en av de som kommer med bäst meriter då han gjort en hel del i AHL också.
Kvar har man också spelare som David Laudius, Mark Santorelli och Tomas Larsson för att ta tre de flesta känner till. Kommer nyförvärven upp i de poäng man producerade förra säsongen så är det kvalserien för Tingsryd. Svårare behöver det alltså inte vara ;).
 
Han blir lagets flipp: Omöjligt att gissa sig till någon av de nya. Så jag säger Daniel Åhsberg. Förra säsongen är bara att glömma. Har legat stadigt på 30-40 poäng på nivån under flera säsonger. Jag trodde att han skulle klara av steget till Elitserien men han blev över i Växjö. Får en nystart i Tingsryd och han kommer revanschsugen.
 
Flopp: Någon av importerna. DeVergilio säger jag utan att egentligen ha någon aning om vad det är för spelare. Skillnaden mellan Italien och Allsvenskan är stor.
 
 
----
 
Hallå där, Marcus Johansson!
 
Tingsryd har byggt ett helt nytt lag med nya tränare. Marcus återvände från Växjö i januari och går nu in på sin tionde säsong i klubben. Som ensam spelare över 30 år och med den som spelat överlägset flest matcher för klubben i den nuvarande truppen, så får han räkna med att fungera som både "kulturbärare" och pappa.
 
 - Vi har ett ungt lag och det är där jag ska dra mitt stå till stacken. Jag ska bidra och hjälpa de nya både på isen och utanför. Den rollen tar jag gärna. Vi står inför en väldigt spännande säsong med nytt lag och nya tränare.
 
Med try-outer inräknade har Tingsryd plockat in hela 18 spelare plus nya tränare. Hur ska ni kunna få ihopa det?
- Vi har gjort mycket gemensamt och tränat sex pass i veckan gemensamt även under sommaren. Det tror jag inte många lag gjort.  De flesta bor i Tingsryd och det gör det hela lite lättare. Sedan väntar teambuilding i helgen som kommer.
 
Vad för typ av teambuilding och var?
- Det är hemligt.
 
Tingsryd har varit på is sedan förra fredagen och alla är på plats. Jag är nyfiken på alla nya spelare och ber Marcus ge mig intrycken.
 - Det börjar ta sig nu. Vi har får första match imorgon (läs idag) mot Karlskrona och det ska bli riktigt roligt att komma igång på allvar nu. Av de nya så tycker jag att Smotherman ser vass ut, även Kevin (DeVergilio) ser bra ut.
 
Ge mig en spelare du tror får sitt genombrott i vinter?
- En som varit jävligt bra och imponerat under sommaren är Jacob Nilsson. Han kan nog överraska.
 
----
 
Svar på tal med Marcus!
 
Skillnaden mellan de sämre ligorna och Allsvenskan är stor. Speciellt försvarsspelet. Hur ska era nya klara av den skillnaden?
- Vi drillar mycket spelsystem nu och kör många pass på is. Sedan får de några matcher på försäsongen att känna på vårt sätt att spela.
 
Man kommer långt med kontinuitet. Det kan man inte stava till i Tingsryd!
- Haha, klubben har härvat i botten några säsonger nu och ville göra något nytt. Vi har inga superstjärnor men vår styrka ska vara att vi är blir en stark grupp.
 
Tingsryd når inte playoff i år heller.
- Det är inte många som tror det. Vi har inte satt någon målsättning inom gruppen än men något annat än att sikta på playoff vore fel. Det är dags att vi som lag tar Tingsryd mot nästa steg nu.
 
Bästa "värvningen" är utan tvekan att ni fick behålla Zajkowski.
- Ja, "Zacke" är guld värd. Det visade han inte minst flera gånger under förra säsongen.
 
Klubbkänslan är svår att hitta med så många nya spelare i truppen. Hur ska ni förlora som ett lag?
- Det ska vi som grupp sakta men säkert jobba med och det kommer vi inte ha några problem med. Vi har en bra stämning i gruppen.
 
 
----
 
 
Grönvitasumo tippar HockeyAllsvenskan 12/13 (Klicka på valfritt lag för att se genomgång av det laget)
 
1.
2.
7.
10.
11. Tingsryd
12.
14.
 
Jag synar även Elitserien och den genomgången hittar ni här.

Kommentarer
Trackback

Tipsa Bloggen


Tipsa bloggen om nyheter. Bra tips som visar sig stämma tas tacksamt emot och belönas.
Mobilnummer: 0733255270
Mail: [email protected]



Kontakt


Skribent Jonas Lindeblad. Vill du komma i kontakt med mig? Stötta bloggens arbete genom att ha reklam på sidan? Tveka inte, jag svarar på alla mail.
Mail: [email protected] eller [email protected].
Mobilnummer: 0733255270.