Blogg listad på Bloggtoppen.se

Grönvitasumo tippar Allsvenskan - Djurgården

Förra säsongens temperaturhöjare i Allsvenskan var Malmö Redhawks. I år är det ett annat lag av helt andra anledningar som får ta på sig den rollen, Djurgårdens IF. Att man åkte ur Elitserien förra säsongen är bara ett bevis på att inget lag kan känna sig säkra.
 
 
 
 
Bra värvningar: Chet Pickard Cincinnati Cyclones, Nils Andersson Växjö, Timmy Pettersson ERC Ingolstadt, Elias Granath Timrå, David Lidström Bofors, Dustin Johner Tingsryd, Henrik Eriksson Mora, Fredrik Bremberg Timrå, Markus Ljungh Västerås.
 
Tunga tapp: Gustaf Wesslau, Andreas Holmqvist, Daniel Tjärnqvist, David Printz, Mario Kempe, Mathias Tjärnqvist, Patrick Cehlin, Marcus Nilson.
 
----
 
Lagets målvakter: Wesslau kan man inte ersätta när man spelar i Allsvenskan. Jo, kanske om man har en Stenbeck som sponsor. Djurgårdens försök att ersätta Wesslau är den unge målvaktstalangen Chet Pickard som för några år sedan draftades i första rundan av Nashville. Det kan bli succé men det kan lika gärna floppa rejält. Bakom finns en annan ung målvakt, Adam Reideborn. Han har ännu inte visat att han håller bra allsvensk nivå men han är ändå bara 20 år. Pickard lär stå och det vill nog till att han motsvarar de högt ställda förväntningarna.
 
Backarna: Timmy Pettersson har flyttat hem för att hjälpa sitt Djurgården tillbaka till Elitserien. Han blir lagets ankare där bak. Jag tycker att "Challe" fyndat bra överlag. Granath och N.Andersson är två klipp som enligt mig håller elitserieklass. Att "Challe" har bra koll på allsvenskan, det vet vi och ett bra bevis på det är att han fiskat upp David Lidström från Karlskoga. De andra backarna är alla unga och kommer må bra av att få spela mycket nu i Allsvenskan och någon lär säkert ta ett rejält kliv.
 
Forwards: Har på pappret seriens vassaste forwards. "Linkan", "Fimpen", Ottosson, Ölvestad står för både hjärta och klass. Lägg till att Bibic käre vän, Henrik Eriksson är hemma igen och att "Challe" plockat guldkorn i form av Johner och kanske även Ljungh är ett sådant. Sedan finns en hög av unga hungriga talanger som tex Pontus Åberg. Det ser väldigt bra ut framåt för Djurgården.
 
Han blir lagets flipp: Lika ineffektiv som han är utanför, lika effektiv är Fredrik Bremberg i Djurgården. Har inte fått det att lossna i vare sig HV71 eller i Timrå. Men i Djurgården vet vi att "Linkan" producerar. Det kommer han göra så länge han fortsätter spela.
 
Flopp: Michael Holmqvist är en annan Djurgårdare som vänt skutan hemåt när moderklubben verkligen behöver det. Trots att det är en rutinerad Elitseriespelare som kliver ner i Allsvenskan så är jag tveksam till om han kommer att bidra. Kommer närmast från Linköping där han spelat sedan han lämnade Djurgården 2010. Den senaste säsongen var inte bra, snällt sagt. Två poäng och -14 på 48 matcher.
 
----
 
Hallå där, Timmy Pettersson!
 
Du är tillbaka i Djurgården efter två säsonger utomlands. Nu blev det allsvenskan, hur ser du på uppgiften?
- Allsvenskan ser spännande ut. Vi har stor press på oss och det är vi medvetna om.
 
Var Djurgården ett självklart val för dig trots att det nu handlade om Allsvenskan? Alla spelare säger att det var "givet val" när man blir klar. Hur låter ditt svar?
- Haha, jo så är det ju. Under sista året utomlands så har det växt fram att vi ville flytta hem och då har Djurgården alltid varit första alternativet, oavsett serie.
 
På pappret har ni ett starkt lag. Ni har fått behålla ikoner och även kunnat locka hem ett par stycken. Hur ser du på lagbygget?
- Jätteviktigt att man har kvar spelare med stark anknytning till föreningen. Det är många kvar sedan jag var här senast. Sedan finns det många unga spelare som kommer från de egna leden. Det är viktigt, både för fansen och hela klubbkänslan. Vad det resulterar i kan man bara spekulera i. Det är en ny situation för oss allihop.
 
Ert mål är givetvis att gå upp direkt. Är det realistiskt att tro att ni klarar det första året?
- Det är vårt klart tydliga mål. Det är svårt att säga så här tidigt när man inte har någon vidare koll på övriga lagen men kan våra unga lovande ta ett steg samtidigt som vi äldre bidrar med vad som krävs utav oss så tror jag helt klart att det är realistiskt.
 
Många unga i truppen, vem tror du får sitt genombrott?
- Den frågan har jag redan fått av Djurgårdens hemsida så det får bli samma svar här, Kim Lennhammer. En ung back som fått spela seniorhockey några säsonger nu. Han är stor och stark, han tror jag kommer ta ett steg till nu.
 
----
 
Svar på tal med Pettersson
 
Förra säsongen var det Malmö alla ville slå. I år är det årets match när ni kommer på besök. Det kommer att bli klart tuffare för er än för många andra lag.
- Ja, så kommer det att vara. Lagen kommer att vara extra taggade mot oss men vi har förberett oss på det under sommaren och kommer att göra det hela vägen fram.
 
Allsvenskan kommer att vara en obehaglig överraskning, både för er och fansen. Det är inget man bara "springer igenom".
- Den erfaranheten fick de som spelade i Djurgården känna på i kvalserien. Det kommer inte att bli enkelt, det är vi medvetna om.
 
Era fans kan vara ett fantastiskt stöd, samtidigt kan de i motgång sätta en enorm press. Ni har inte råd med en knackig inledning på säsongen.
- Våra fans ger oss ett fantastiskt stöd. Samtidigt har de höga krav och det gäller att vi alla är medvetna om pressen för att kunna hantera den. Alla nya som kommer är inte riktigt medvetna om hur det kan vara men vi har förberett oss mentalt för pressen fansen kan sätta på oss och kommer göra det hela vägen.
 
 
----
 
 
 
Grönvitasumo tippar HockeyAllsvenskan 12/13 (Klicka på valfritt lag för att se genomgång av det laget)
 
1.
2.
3. Djurgården
5.
7.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
 
Jag synar även lagen i Elitserien. Klicka här!

Kommentarer
Trackback

Tipsa Bloggen


Tipsa bloggen om nyheter. Bra tips som visar sig stämma tas tacksamt emot och belönas.
Mobilnummer: 0733255270
Mail: [email protected]



Kontakt


Skribent Jonas Lindeblad. Vill du komma i kontakt med mig? Stötta bloggens arbete genom att ha reklam på sidan? Tveka inte, jag svarar på alla mail.
Mail: [email protected] eller [email protected].
Mobilnummer: 0733255270.