Blogg listad på Bloggtoppen.se

Grönvitasumo tippar Elitserien - Färjestad

Färjestad slutade sexa förra säsongen och sedan åkte man ut mot blivande mästarna Brynäs i semifinalen. Denna säsong tror jag att Färjestad blandar sig in i den absoluta toppstriden.
 
 
 
 
Nyförvärv: Alexander Salak Rockford Icehogs, Chris Lee Adler Mannheim, Ville Lajunen Metallurg Magnitogorsk, Ole-Kristian Tollefsen Modo, Jack Connoly Univ. of Minnesota-Duluth, Martin Röymark Timrå.
 
Förluster: Christopher Nihlstorp, Martin Sevc, Jonas Frögren, Kristofer Berglund, Peter Wennerström, Robin Sterner, Stefan Meyer, Hannes Hyvönen.
 
----
 
Lagets målvakter: Nihlstorp ut och Salak in. Frågar ni mig så är det inte någon försämring. Alexander Salak visade säsongen 10/11 att han var högklassig och kommer han upp i den standarden så tror jag till och med att Färjestad har förstärkt målvaktspositionen. Bakom finns Fredrik Pettersson-Wentzel, talangen som nyss fyllt 21. Väntar på det riktiga genombrottet som senior och det lär väl inte komma bakom Salak?
 
Backarna: Stort avbräck i form av Jonas Frögren, annars tycker jag att man ersatt förlusterna bra. Sevc har ersatts med Tollefsen. Två intressanta nyförvärv hittas även i Lajunen och Lee. Finske Lajunen spelade förra säsongen i sitt Blues där han varit kapten (assisterande) i tre säsonger, det blev även 15 matcher i KHL och Metallurg Magnitogorsk. Chris Lee gjorde Färjestad klart med tidigt. En offensiv kanadensare som producerat poäng två säsonger i Tyskland. Framförallt har man kvar Sanny Lindström och även än så länge supertalangen Klefbom samt Nygren. Färjestad har det gott ställt bland backarna och frågan är om man inte har seriens bästa backbesättning?
 
Forwards: Att Hyvönen, Sterner, Meyer eller Wennerström finns kvar är inga kännbara förluster. Bara två nya in, Connolly och Röymark. Norrmannen kan vi men däremot känns Connolly väldigt spännande. Han utsågs den senaste säsongen till collegehockeyns bästa spelare och stod för imponerande 60 poäng. Kvar finns övriga från förra säsongens trupp och det är en härlig mix av rutin och klass till unga lovande.
 
----
 
Han blir lagets flipp: Jag tror att Patrik Lundh kommer göra sin bästa säsong någonsin. I vintras fick han debutera i Tre Kronor och nu tror jag att det kommer lossna ordentligt för Patrik.
 
Flopp: Blev faktiskt lite förvånad när Färjestad landade Röymark. Absolut en hårt arbetande forward som säkert kan lyfta sitt spel med bättre omgivning men nej, jag tror inte att Röymark kommer att göra skillnad för Färjestad i vinter.
 
----
 
Hallå där, Joakim Hillding! Ni gick på is i måndags och säsongen är igång för er nu. Hur ser du på vad som väntar?
- En väldigt intressant säsong där det är omöjligt att tippa utgången. Jag tycker att alla lagen fått in bra intressanta spelare, säger förre Röglefostrade Hillding till gronvitasumo.se.
 
För din egen del. Vad säger du om din första elitseriesäsong?
- Det var mycket upp och ner måste jag säga. Det var första säsongen i Elitserien och det tar ett tag innan man kommer in i det. I slutet tycker jag att jag spelade bättre och bättre. Nu har jag nytta av den säsongen när vi nu drar igång denna.
 
Ni har tappat en del tongivande spelare, tycker du att Färjestad är bättre i år än förra säsongen med de spelarna ni fått in?
- Det är för tidigt att säga. Alla nya är på plats och det känns som att vi kommer att bli bättre i år men det gäller att jobba hårt.
 
Hillding lämnade Rögle 2006 och har via landat i Färjestad efter spel i HV71, Norge, Tingsryd och Växjö. Han var tillsammans med Laudius Tingsryds ess när man gick upp till Allsvenskan 2010. Säsongen efter var han med om nästa avancemang, då med Växjö som gick upp till Elitserien. Hela vägen fram har har Joakim Hillding varit en poängstark spelare.
- Det gick väldigt bra i Tingsryd och sedan hann jag få en säsong i Allsvenskan med Växjö innan jag hamnade här. Det har gått väldigt snabbt. Säsongen i Växjö var riktigt rolig. Vi hade ett bra lag och det var helt fantastiskt att vi gick hela vägen.
 
Trots att ni tog steget upp med Växjö lämnade du för Färjestad. Var du klar innan eller vad var anledningen? För nog måste det kännas lite trist att lämna "gänget" man fixade det med.
- Det är klart att det är trist att lämna när man spelar med ett härligt gäng och när vi gick upp. Samtidigt måste man tänka på sin egen utveckling och Färjestad är ett mer etablerat Elitserielag och därför bättre möjligheter för mig att slå mig in i Elitserien.
 
Eftersom du både i Tingsryd och Växjö var producerande så undrar jag, har Rögle någon gång försökt locka hem dig?
- Nej, de har aldrig visat intresse för mig sedan jag lämnade Rögle (2006).
 
Plocka ut en spelare ur Färjestads trupp som slår igenom i år.
- Då säger jag Max Görtz.  Han visade redan förra säsongen att han håller i Elitserien. Jag tror att han kommer att ta flera kliv denna säsong.
 
----
 
Svar på tal med Hillding!
 
Ni hade problem med målskyttet förra säsongen. Ni har inte värvat några utpekade målskyttar. Ni får samma problem i år alltså!?
- Nej, vi kommer att steppa upp vårt powerplay och då kommer det att lossna. Vi kommer säkert att träna extra på avsluten i år också. Det kommer inte att vara något problem för oss.
 
Ni tappar Nihlstorp som är en lika viktig kille på som utanför isen. Salak är bra men håller han för guldstrid?
- Nihstorp är helt klart ett tapp men Salak fyller den luckan mer än väl. Samtidigt ligger inte Pettersson-Wentzel så långt efter.
 
I mina ögon saknar ni matchvinnarna för att nå hela vägen fram.
-Vi går för guldet, det gör vi varje år.
 
 
----
 
Så här ser min tabell ut säsongen 12/13. (Klicka på valfritt lag för att se genomgången av just det laget)
 
1.
2.
3. Färjestad
4.
6.
9.
11.
12.
 
Min genomgång av Allsvenskan hittar ni här.

Kommentarer
Trackback

Tipsa Bloggen


Tipsa bloggen om nyheter. Bra tips som visar sig stämma tas tacksamt emot och belönas.
Mobilnummer: 0733255270
Mail: [email protected]



Kontakt


Skribent Jonas Lindeblad. Vill du komma i kontakt med mig? Stötta bloggens arbete genom att ha reklam på sidan? Tveka inte, jag svarar på alla mail.
Mail: [email protected] eller [email protected].
Mobilnummer: 0733255270.